Menu

Tapijttegels, ook bekend als modulair tapijt of vloertegels, hebben aan populariteit gewonnen in zowel residentiële als commerciële ruimtes. Ze bieden een scala aan voordelen, maar net als elke vloeroptie hebben ze ook hun nadelen. In onze nieuwste blog zetten we de voor- en nadelen van tapijttegels voor je op een rij.

Inhoudsopgave

Voordelen van Tapijttegels
Nadelen van Tapijttegels
Meer informatie over Tapijttegels

Voordelen van tapijttegels:

Veelzijdigheid:
Tapijttegels zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren, patronen en texturen, waardoor eindeloze ontwerpmogelijkheden ontstaan die passen bij elke esthetische voorkeur.

Eenvoudige Installatie:
In tegenstelling tot traditioneel kamerbreed tapijt zijn tapijttegels eenvoudig zelf te installeren. Ze kunnen worden gelegd zonder dat er gespecialiseerde gereedschappen of lijmen nodig zijn, en individuele tegels kunnen worden vervangen als ze beschadigd zijn. Omdat tapijttegels in delen te installeren zijn hoeft niet heel de ruimte leeg te zijn voor je een nieuwe vloer kunt plaatsen.

Duurzaamheid:
Tapijttegels staan bekend om hun duurzaamheid en veerkracht. Ze kunnen zwaar loopverkeer weerstaan en zijn minder vatbaar voor slijtage in vergelijking met andere vloeropties.

Onderhoud: Het reinigen en onderhouden van tapijttegels is relatief eenvoudig. Vlekken kunnen plaatselijk worden gereinigd en als een tegel onherstelbaar vies of beschadigd raakt, kan deze eenvoudig worden vervangen zonder de hele vloer te hoeven vervangen.

Minder snijafval
Omdat de afvalstukken van tapijttegels in veel gevallen nog op andere plaatsen toegepast kunnen worden heb je met deze vloerbedekking relatief weinig snijafval ten opzichte van bijvoorbeeld kamerbreed tapijt.

Geluiddempend:
Met tapijttegels creëer je een rustige en comfortabele werkomgeving voor je collega’s en jezelf. Tapijttegels bieden uitstekende geluiddemping, wat resulteert in een verbeterde akoestiek en aangename loopgeluiden. Daarnaast verminderen tapijttegels contactgeluiden, waardoor geluiden naar de benedenverdieping worden gedempt.

Allergieën:
Tapijttegels luchtzuiverend en allergievriendelijk? Dat zou je misschien niet verwachten. Toch is uit verschillende onderzoeken gebleken dat juist tapijttegels een luchtzuiverende werking hebben, ze houden fijnstof vast en voorkomen hiermee een constante circulatie. En daardoor ook allergieën.

Nadelen van tapijttegels:

Naden:
De aanwezigheid van naden tussen tegels kan esthetisch gezien een nadeel zijn, omdat ze de vloerpatroon kunnen onderbreken. De tekening van naden is echter afhankelijk van het type tapijttegel en de manier van installatie.

Installatie-uitdagingen:
Hoewel de installatie van tapijttegels over het algemeen eenvoudiger is dan de installatie van traditioneel tapijt, vereist het bereiken van een naadloze uitstraling nauwkeurige planning en precisie, vooral bij niet rechte ruimtes of ingewikkelde patronen.

Plaatsing op ondervloer:
Tapijttegels moeten geplaatst worden op een vlakke, harde ondergrond. Bij voorkeur rechtstreeks op de zandcementdekvloer. Het toepassen van een indrukbare ondervloer zoals bijvoorbeeld vilt, bestaand tapijt, foam e.d. wordt sterk afgeraden.

Meer informatie over tapijttegels

Samenvattend bieden tapijttegels tal van voordelen, waaronder veelzijdigheid, eenvoudige installatie, duurzaamheid en verbetering van de akoestiek. Ze hebben echter ook beperkingen zoals beperkte zichtbare naden of installatie-uitdagingen. Het begrijpen van deze voor- en nadelen kan je helpen bepalen of tapijttegels de juiste vloerkeuze zijn voor jouw ruimte.

Wil je meer informatie over tapijttegels of ben je benieuwd naar onze collectie? Loop dan eens binnen in onze showroom. Onze specialisten adviseren je graag!