Menu

Het verwijderen van tapijt kan een ontmoedigende taak lijken, maar met de juiste gereedschappen en wat inspanning kun je de klus zeker klaren. Of je nu overstapt op hout, laminaat, of gewoon je vloer wilt opfrissen, hier is een beknopte handleiding om je door het proces te helpen.

Stappenplan voor verwijderen vloerbedekking

 1. Benodigd gereedschap
 2. De voorbereiding
 3. Tapijt snijden en verwijderen
 4. Spijkerlatten en nietjes
 5. Het opruimen
 6. Lijmresten verwijderen
 7. Tips voor een soepel proces

Benodigd Gereedschap om vloerbedekking te verwijderen

Je hebt het volgende gereedschap nodig om vakkundig jouw tapijt of vloerbedekking te verwijderen:

 • Stanleymes
 • Tang
 • Warm water: witte lijm
 • Vloerlijm verwijderaar: bruine lijm
 • Werkhandschoenen
 • Stofmasker
 • Kniebeschermers
 • Stofzuiger
 • Vuilniszakken
 • Stapsgewijs Proces

Deze spullen zijn allemaal bij een bouwmarkt verkrijgbaar.

Vloerbedekking verwijderen: De voorbereiding

Ruim de kamer leeg: Verwijder alle meubels en spullen van de vloer voordat je begint met het verwijderen van het tapijt of vloerbedekking.

Veiligheid eerst: Draag werkhandschoenen om je handen te beschermen en een stofmasker om te voorkomen dat je stof en puin inademt.

Vloerbedekking verwijderen: Tapijt snijden en verwijderen

Hoek losmaken: begin met het losmaken van een hoek van het tapijt met behulp van een tang. Als het stevig vastzit, gebruik dan het breekijzer en de hamer om het los te maken.

Secties snijden: zodra je een hoek hebt losgemaakt, snijd je het tapijt in hanteerbare stroken (ongeveer 1 meter breed) met een stanleymes. Rol elke strook op en zet deze vast met ducttape om het afvoeren gemakkelijker te maken.

Verwijder het ondertapijt: Onder het tapijt vind je mogelijk een ondertapijt. Dit is meestal vastgeniet of gelijmd. Gebruik dezelfde methode om het in stukken te snijden en op te rollen.

Tip: Ligt het tapijt verlijmd en erg vast? Bij witte lijm maak je het tapijt vooraf goed nat. Door het vocht verzeept de lijm waardoor het tapijt wat makkelijker los komt. Ligt het tapijt vast met bruine lijm? Gebruik dan een afbijtmiddel of vloerlijm verwijderaar.

Omgaan met spijkerlatten en nietjes

Spijkerlatten: verwijder voorzichtig de spijkerlatten langs de randen met behulp van het breekijzer en de hamer. Deze latten kunnen scherp zijn, dus wees voorzichtig.

Nietjes: gebruik een tang om eventuele resterende nietjes te verwijderen. Dit kan tijdrovend zijn, maar is belangrijk voor het voorbereiden van de vloer voor nieuwe vloerbedekking.

Opruimen na het verwijderen

Stofzuigen: Stofzuig de vloer grondig om al het stof en puin te verwijderen. Controleer op eventuele resterende nietjes of spijkers.

Afvalverwerking: Gooi het tapijt, het onderkleed en de spijkerlatten op de juiste manier weg. De meeste lokale afvaldiensten kunnen deze items verwerken, maar controleer de lokale voorschriften.

Verwijder lijmresten van de dekvloer

Heb je de vloerbedekking eraf, dan kun je de lijmresten verwijderen. Deze blijven vaak achter op de ondergrond. Het is belangrijk om de lijmresten zo goed mogelijk te verwijderen, zeker als je van plan bent nieuwe vloer te leggen. Probeer de resten eerst met een plamuurmes of verfkrabber weg te steken.

Lukt dit niet of nauwelijks, gebruik dan zwaarder geschut: vloerlijm verwijderaar. Volg de instructies op de pot en breng het eventueel meerdere keren aan. Vergeet niet om een mondkapje en handschoenen te dragen en zorg voor voldoende ventilatie.

Tips voor een Soepel Proces:

Werk in Kleine Secties: Dit maakt het tapijt gemakkelijker hanteerbaar en verkleint het risico op letsel.
Blijf Georganiseerd: Houd een vuilniszak bij de hand voor nietjes en klein puin.
Gebruik Kniebeschermers: Bescherm je knieën tegen het harde vloeroppervlak.

Helpen al deze tips niet? Huur dan een professioneel bedrijf in om de vloer glad te schuren.

Door deze stappen te volgen, heb je een schone basis die klaar is voor welke nieuwe vloer je ook kiest. Onthoud, geduld en voorbereiding zijn de sleutel tot een succesvol project voor het verwijderen van tapijt. Veel succes met renoveren!